Kommande evenemang

Ta del av kulturarvet och samtidens textila hemslöjd, i Sverige men också i grannländerna. Hitta utställningarna, kurserna, workshops och symposium. Tipsa om ditt evenemang: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Visa fler

Väv 2020

2018-10-02

Den 24-26 september 2020 arrangeras Vävmässan på Halmstad Arena. Mellan 8 000 -10 000 svenska och internationella besökare förväntas komma till Vävmässan som är den största i världen i sitt slag. Vävmässan arrangeras vart tredje år av Svenska Vävrådet och olika orter väljs för varje tillfälle. Den allra första Vävmässan gick av stapeln 1986, just i Halmstad. 

Vävmässan erbjuder föredrag, textila utställningar och ett stort utbud av både svenska och internationella utställare. Varje mässa består av två delar, en kommersiell del och en konferensdel, och ett tema knyter ihop de olika delarna. Till den kommersiella delen inbjuds företag och utbildningar med anknytning till vävning att presentera sina produkter och sitt utbud. Det kan handla om vävstolar och vävredskap, garner och annat material, litteratur, kurser och utbildningar. Konferensdelen innehåller föreläsningar, kortkurser, textila utställningar och utflykter. Varje vävmässa präglas av den ort som inbjuder till mässan. 

Läs pressmeddelandet här

Ull för livet

2018-09-03

Ingen annan fiber är så hållbar, praktisk och miljövänlig som ullen. Upptäck den fantastiska svenska ullens fördelar och besök vandringsutställningen Ull för livet. Utställningen har vernissage på Textilmuseet i Borås den 20 oktober och pågår till 13 januari 2019.

I utställningen visas småskaligt inhemskt ullhantverk, ullens fördelar och användningsområden. Ullen i de föremål som ställs ut kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska spinnerier. Det är ett naturligt material i naturens egen färgskala. Föremålen är tillverkade av slöjdare och hantverkare från norr till söder. I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1000 ton ull per år. Den mesta ullen slängs. All ull lämpar sig inte för textil konfektion men det finns andra användningsområden.

I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill landets hemslöjdskonsulenter att fler ska få upp ögonen för den svenska ullen. Vandringsutställningen är framtagen av hemslöjdskonsulenter och regionala utvecklare i Sverige som vill bidra till ökad samverkan och lyfta ullnäringen i landet, både ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv. Mer information om ull och utställningen hittar du under rubriken Ull i toppmenyn.

Väv eller söm

2016-10-19

Väv eller söm
- en utställning om teknik, material och mönster

Är det väv eller söm? Eller båda delar? Broderier som är sydda så att de ser ut att vara vävda kallas här i Sverige för vävsöm. Utställningen Väv eller Söm visar nysydda föremål, de flesta broderade av Rita Sehlstedt, som främst inspirerats av gamla förlagor.

Rita Sehlstedt har tillsammans med länshemslöjdskonsulent Agneta Gefors i Kalmar län lyft fram tekniken vävsöm och tagit fram mönster och material. De har även gjort en utställning med nytillverkade föremål, som delvis visas i utställningen Väv eller söm. Exempel på textilier från Sydamerika visas också i utställningen.

Teknik känd sedan medeltiden
Tekniken vävsöm har förekommit i Europa, Sydamerika och Asien och är känd sedan medeltiden. På Island finns det medeltida broderier bevarade, som användes som prydnader på väggar. Här i Sverige är det främst dynor som har bevarats. I Europa är mönstren geometriskt uppbyggda och flera av dem återfinns i mönsterböcker från 1500-talet.

Mönstren var generella och har använts i olika broderitekniker och även för vävning och stickning. De raka geometriska formerna finns också inom träsnideri och hornslöjd.

Error
  • You are not authorised to view this resource.
  • JFile: :read: Unable to open file:
Notice
  • Guest user account is not properly configured (Maybe there is no user with this Username...). Please set 'Username of Guest' option to the Username of existing User. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

HEMSLÖJD

Varför finns vi?

knapp_start

Vi tillvaratar, utvecklar och förnyar slöjden som kultur och näring.


NYTTVävmagasinet

2018 3 omsl SV

Vävmagasinet  senaste numret!

Spara

Hemslöjd

Hemslojd nr5 2018

Senaste numret av Hemslöjd finns att beställa här.

Spara

Webbkurs: Dra på en väv

Små filmer om hur man varpar och drar på en väv!

Läs mer

SÖK


VÄVSTUGA

Blogglista

designmadde

(74 timmar sedan)

Kvadrat XXVII

Röd. Svart....

 

Textila inslag

(75 timmar sedan)

Textil i och på kuvertet

Har ni sett, frimärken med textilt...

 

Nördic Knitting

(497 timmar sedan)

90. Möt Mikumaria och KASAM-koftan!

Tidigare i höstas träffade vi...

 

Görbart - en podd om handgjort skapande

(718 timmar sedan)

#5 Slöjden och Språket

Görbarts femte avsnitt handlar om...

 

Mmatildas virkstad

(458 timmar sedan)

Nördberget

På den här kartan finns...

Nördberget

BOK I FOKUS

Broderier från 50- och 60-talen

Detta är boken för dig som älskar 50- och 60-talens stilsäkra och färgsprakande broderier! Silverrosor av Elsa Agelii, Gräshoppan i blå och gröna nyanser av Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johanssons genialt utformade ädelstensserie är några av broderierna i den nya boken Broderier från 50- och 60-talen.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du veta mer om vad som händer? Anmäl ditt intresse här.