Kommande evenemang

Marknadsvantar i Luleå

Skriven: 2017-10-16 12:25:46

8 oktober 2017 - 1 december 2017 på Norrbottens museum.

marknadsvantar

Marknadsvantar - En vandringsutställning om mönster, teknik och tradition

av Erika Nordvall Falck.

Gamla, vackra mönster i glada färger. Etnologen och vantsamlaren Erika Nordvall Falck visar delar av sin samling med stickade vantar. Här får vi också möta traditionella mönster från Jukkasjärvi från 1900-talets början insamlade av Terese Torgrim. Utställningen lyfter också fram två kvinnliga kulturbärare och slöjdare - Terese Torgrim och Maria Larsson Märak.

Än idag förtigs berättelserna om stickningspionjärerna i Norrbotten. Textilhistorien måste skrivas om, säger Erika Nordvall Falck, som samlat, stickat och lärt sig av vantar i 50 år.

För mer info och öppettider, besök Norrbottens museums hemsida.

Nästa anhalt för vandringsuställningen blir på Murberget i Härnösand.

Historiska trådar

Skriven: 2017-03-17 13:45:00

historiska trådar

Historiska trådar
Gunvor Johansson - SKÅNSK KONSTVÄVNAD & KYRKOTEXTIL
Följ med på en resa i den skånska konstvävnadens historia och teknik – från kraften i ursprunget till helt nykomponerad kyrkotextil med inspiration ur den skånska mönsterfloran.

Möt vävmästaren Gunvor Johansson, verksam hantverkare sedan många år tillbaka. Hon har arbetat med ”Kyrkotextil i syd”, drivit Hemslöjden Skåne AB, undervisat, samt dokumenterat de skånska konstvävnadsteknikerna i boken ”Väv skånska allmogevävnader”.

Öppet dagligen 30 april - 20 augusti 11:00-17:00 Bosjökloster slott  och trädgårdar

Performing craft

Skriven: 2017-03-17 13:30:36

pressbild Performing Craft foto Erik Thulen webben

Performing Craft
28 JANUARI-14 MAJ

Performing Craft är en plattform där olika konstnärskap intar nya roller och bjuder in publiken att reflektera kring och vara medskapare till andra former av verklighet. I skärningspunkten mellan konsthantverk och performancekonst ställer de frågor om identitet, materialitet och sociala mönster.

Medverkande konstnärer: Diana Butucariu, Mirja Leierth, Sandra Lundberg, Erik Thulén och [krig] Initiativtagare, curator och projektledare: Terese William Waenerlund

I Performing Craft är verken samtidigt objekt och handling, där både konstnärerna som skapat verken och vi som möter dem kommer att delta. Här finns ett sökande efter nya uppsättningar normer, skapade av besökarnas reaktioner liksom prövandet av kroppars vilja – eller ovilja – att befinna sig i redan uppsatta ramar. Klädesplagg, använda och nyskapade, kommer också att spela en roll; när estetik och materialitet i det egna hantverket skaver och krånglar – vad säger det om att passa in, eller inte, och varför? Eller i sökandet efter en kropps historia genom dess avtryck i brukade plagg. Ett av verken prövar att vända på förhållandet mellan artist och publik; konsthantverk som en livespelning – objektet en scen – med dans, rytm, trassel, vävning och virkning i ett nyfiket sökande efter ”en idé om allt”.

Performing Craft är ett fortgående projekt som tar sin början på Gustavsbergs Konsthall, varifrån det kommer att vandra vidare till andra utställningsmiljöer, utvecklas och förändras från plats till plats.

 

Bland blommor och stygn

Skriven: 2017-03-17 13:26:42

Bland blommor och stygn

5/2 – 13/8
Allt börjar med ett enda litet färgstänk från tråden för att sedan växa ut från centrum stygn för stygn. Efter mönster som ritats och följts eller där stygnen själva fått bestämma vägen.

Från en nationell insamling visas broderi med alster som skapades för flera generationer sedan till det som tillverkades nu under höstens mörker. Det är arbetet från 100-tals händer och tankar som samlas stygn för stygn.

blandblommorochstygn VK2017 overblick5 web

Modemakt Nordiska museet

Skriven: 2013-11-11 17:50:58

 

Vad berättar dina kläder om dig?

Alla samhällsgrupper använder kläder för att uttrycka sin identitet. Modets makt är stor. Möt människor från tre årtionden, 1780-, 1860- och 1960-talen. Några tidsnedslag då ekonomi, idéströmningar och teknisk utveckling tydligt påverkade modet och därmed hur människor klädde sig.

De flesta strävar efter att vara moderna och följer modet genom att tolka den gällande modestilen. Även i förenklad form finns det väsentliga kvar, dräktens snitt och den silhuett det ger.

ÄVEN DE ENKLASTE OCH MEST VARDAGLIGA KLÄDESPLAGG, OAVSETT TIDSEPOK, HAR ALLTID PRÄGLATS AV RÅDANDE MODESTRÖMNINGAR I NÅGON FORM.
- Håkan Liby, ur Kläderna gör upplänningen

Kläder från olika samhällsskikt
I Modemakt presenteras kläder från olika samhällsgrupper tillsammans – folkdräkt, folklig modedräkt och borgerliga klädesplagg. De 42 dräktfigurerna i Modemakt är placerade så att de har kontakt med varandra och betraktaren. De är klädda från topp till tå, har tidsenliga frisyrer och ansikten sminkade enligt rådande mode. I montrar längs väggarna fördjupas olika teman som modets spridning, nya material, kläders värde och århundradets mode.

modemakt

 

Små kläder med stor betydelse Nordiska Museet

Skriven: 2013-11-11 15:35:02

 

Små kläder med stor betydelse
Nordiska museet visar två mindre montrar med ett urval modellkläder från Fredrika Bremer Förbundets skola för kvinnlig yrkesutbildning i Stockholm (1916–1962). Skolan lärde ut klädsömnad och hade egen syateljé. Modellkläderna kom till Nordiska museets samlingar 1962, då yrkesskolan lades ned.
Kläderna utgörs av tidstypiska, omkring 20 cm höga plagg. I samlingen finns både vardagskläder och aftondräkter, klänningar och kjolar med matchande kappor och jackor, hattar och även enstaka exempel på väskor och smycken. Vissa av plaggen hör samman i ensembler, som ”En yrkeskvinnas garderob” från 1949–50 och en garderob för ”Madame” vid hennes resa till Paris 1961, där allt från nattlinne och morgonrock till chiffongklänning, halsband, skor, hatt, väska, dräkt, jacka och kappa skulle få plats i resväskan i SAS Caravelle.
I montrarna som nu ställs ut finns ett urval av modellplagg tillverkade 1917, 1949, under 1950-talet och tidigt 1960-tal.

 en av_de_tva_montrarna_pa_kroningslaktaren._peter_segemark_

OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"