Nyheter

Väv 2020

Skriven: 2018-10-02 12:04:00

Den 24-26 september 2020 arrangeras Vävmässan på Halmstad Arena. Mellan 8 000 -10 000 svenska och internationella besökare förväntas komma till Vävmässan som är den största i världen i sitt slag. Vävmässan arrangeras vart tredje år av Svenska Vävrådet och olika orter väljs för varje tillfälle. Den allra första Vävmässan gick av stapeln 1986, just i Halmstad. 

Vävmässan erbjuder föredrag, textila utställningar och ett stort utbud av både svenska och internationella utställare. Varje mässa består av två delar, en kommersiell del och en konferensdel, och ett tema knyter ihop de olika delarna. Till den kommersiella delen inbjuds företag och utbildningar med anknytning till vävning att presentera sina produkter och sitt utbud. Det kan handla om vävstolar och vävredskap, garner och annat material, litteratur, kurser och utbildningar. Konferensdelen innehåller föreläsningar, kortkurser, textila utställningar och utflykter. Varje vävmässa präglas av den ort som inbjuder till mässan. 

Läs pressmeddelandet här

Ull för livet

Skriven: 2018-09-03 13:06:10

Ingen annan fiber är så hållbar, praktisk och miljövänlig som ullen. Upptäck den fantastiska svenska ullens fördelar och besök vandringsutställningen Ull för livet. Utställningen har vernissage på Textilmuseet i Borås den 20 oktober och pågår till 13 januari 2019.

I utställningen visas småskaligt inhemskt ullhantverk, ullens fördelar och användningsområden. Ullen i de föremål som ställs ut kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska spinnerier. Det är ett naturligt material i naturens egen färgskala. Föremålen är tillverkade av slöjdare och hantverkare från norr till söder. I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1000 ton ull per år. Den mesta ullen slängs. All ull lämpar sig inte för textil konfektion men det finns andra användningsområden.

I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill landets hemslöjdskonsulenter att fler ska få upp ögonen för den svenska ullen. Vandringsutställningen är framtagen av hemslöjdskonsulenter och regionala utvecklare i Sverige som vill bidra till ökad samverkan och lyfta ullnäringen i landet, både ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv. Mer information om ull och utställningen hittar du under rubriken Ull i toppmenyn.

Väv eller söm

Skriven: 2016-10-19 09:01:29

Väv eller söm
- en utställning om teknik, material och mönster

Är det väv eller söm? Eller båda delar? Broderier som är sydda så att de ser ut att vara vävda kallas här i Sverige för vävsöm. Utställningen Väv eller Söm visar nysydda föremål, de flesta broderade av Rita Sehlstedt, som främst inspirerats av gamla förlagor.

Rita Sehlstedt har tillsammans med länshemslöjdskonsulent Agneta Gefors i Kalmar län lyft fram tekniken vävsöm och tagit fram mönster och material. De har även gjort en utställning med nytillverkade föremål, som delvis visas i utställningen Väv eller söm. Exempel på textilier från Sydamerika visas också i utställningen.

Teknik känd sedan medeltiden
Tekniken vävsöm har förekommit i Europa, Sydamerika och Asien och är känd sedan medeltiden. På Island finns det medeltida broderier bevarade, som användes som prydnader på väggar. Här i Sverige är det främst dynor som har bevarats. I Europa är mönstren geometriskt uppbyggda och flera av dem återfinns i mönsterböcker från 1500-talet.

Mönstren var generella och har använts i olika broderitekniker och även för vävning och stickning. De raka geometriska formerna finns också inom träsnideri och hornslöjd.

Next Level Craft

Skriven: 2015-02-24 11:20:37

NLC-collage

NEXT LEVEL CRAFT - En nymodig slöjdutställning mellan fantasi och verklighet. 

En färgsprakande procession av mystiska väsen vandrar genom ett nordligt landskap och bär med sig magiska föremål. Vilka är de och vart är de på väg? Är det ett sagobröllop, ett demonstrationståg, en karneval, ett begravningståg, en modevisning eller kanske en blandning av allt detta?

Läs mer »

Hett broderi!

Skriven: 2013-05-20 21:00:57

Just nu broderas det överallt!

Föreningar och broderinätverk bildas och verkar i hela landet! I broderi kan alla uttrycka sitt eget formspråk, bilda oppinion eller bara låta sig upprepa ett enkelt stygn och komma in i ett meditativt tillstånd. Här på textilhemslojd.se kan du läsa mycket mer om lokala broderitraditioner under broderafliken! Där finns även mönster och beskrivningar!

Gerillabroderier och unga välutbildade brodöser med ett budskap! Kolla till exempel in Karin Holmberg som broderar helt fantastiskt! Hennes blogg Brodösens blogg är väl värt ett besök! Läs mer här!  


Broderiets vänner, läs mer här!

timthumb

Täcklebo broderiakademi, läs mer här!

Skapande broderi Stockholm, läs mer här!

Notice
  • Guest user account is not properly configured (Maybe there is no user with this Username...). Please set 'Username of Guest' option to the Username of existing User. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"