Nyheter

Ull -hett!

Skriven: 2017-05-10 10:42:49

Ullen är het igen! Het som i att "alla" håller på med får, ull, spinner, färgar och väver. Vilken eko-friendly trend, äntligen en trend som tar tillvara en råvara som växer fram på ett halvår - ett år och som produseras av djur som håller markerna öppna och som för det mesta äter bara gräs.

Ingela Fredells foto.

Med kunskap och avelsarbete kan ullen få egenskaper, från just den ras man väljer att hålla, som kan användas till de mest fantastiska kläder, mattor, möbeltyger, gardiner, sulor och skinnen kan beredas eller garvas för att användas till ännu fler fantastiska produkter. Visst är det ett fantastiskt material fåren ger? Köttet tar vi en annan gång! Här finns ett försök till sammanställning av vad som händer på ullfronten i år. Hälsningar Sveriges Hemslöjdskonsulenter!

13 - 14 augusti Ullmarknad Österbybruk, Hemslöjdsförbundet i Uppsala län i samarbete med Ull i Uppland)
26 augusti Båvens Spinnhus Ullfestival www.bavensspinnhus.se
28 augusti Skansen www.skansen.se/sv/spinnrocka-loss i samarbete med Slöjd Stockholm
1 oktober Ull i kubik på Öströö Fårfarm AB www.ullikubik.se ett samarbete Kerstin Paradis Gustafsson, Evas Ullkläder, Goti Gård, Studiefrämjandet, Kultur i Halland - Slöjd
1 oktober SM i spinning Wålstedts Textilverkstad www.walstedts.se
5-7 februari 2018 Fårfesten i Kil www.farfestikil.com
Skapande arbete med ull, grundutbildning, 7, 5 poäng, Linköpings universitet https://liu.se/utbildning/kurs/754g06
Ullakademin, Åmål, Kyrkeruds folkhögskola http://regionvarmland.se/folkhogskolor/kyrkeruds-folkhogskola/vara-utbildningar/ullakademin/
Kurser kopplat till ull se www.saterglantan.com,
Sök i kalendariet http://www.hemslojden.org/slojdkalendern/

 

Väv 2017

Skriven: 2017-03-17 13:04:23

        lagupplost affisch 1

En viktig uppgift för Svenska Vävrådet är att arrangera Vävmässor på olika platser i landet. Mässorna arrangeras vart tredje år och samlar 5000-8000 besökare. Varje mässa består av två delar, en kommersiell del och en konferensdel, och ett tema knyter ihop de olika delarna. Till den kommersiella delen inbjuds företag och utbildningar med anknytning till vävning att presentera sina produkter och sitt utbud. Det kan handla om vävstolar och vävredskap, garner och annat material, litteratur, kurser och utbildningar. Konferensdelen innehåller föreläsningar, kortkurser, textila utställningar och utflykter. Varje Vävmässa präglas av den ort som inbjuder till mässan.

Nästa Vävmässa äger rum i Växjö 21-23 september 2017
Svenska vävrådet och programm m.m.

 

Väv eller söm

Skriven: 2016-10-19 09:01:29

Väv eller söm
- en utställning om teknik, material och mönster

Är det väv eller söm? Eller båda delar? Broderier som är sydda så att de ser ut att vara vävda kallas här i Sverige för vävsöm. Utställningen Väv eller Söm visar nysydda föremål, de flesta broderade av Rita Sehlstedt, som främst inspirerats av gamla förlagor.

Rita Sehlstedt har tillsammans med länshemslöjdskonsulent Agneta Gefors i Kalmar län lyft fram tekniken vävsöm och tagit fram mönster och material. De har även gjort en utställning med nytillverkade föremål, som delvis visas i utställningen Väv eller söm. Exempel på textilier från Sydamerika visas också i utställningen.

Teknik känd sedan medeltiden
Tekniken vävsöm har förekommit i Europa, Sydamerika och Asien och är känd sedan medeltiden. På Island finns det medeltida broderier bevarade, som användes som prydnader på väggar. Här i Sverige är det främst dynor som har bevarats. I Europa är mönstren geometriskt uppbyggda och flera av dem återfinns i mönsterböcker från 1500-talet.

Mönstren var generella och har använts i olika broderitekniker och även för vävning och stickning. De raka geometriska formerna finns också inom träsnideri och hornslöjd.

Utställningen Väv eller söm visas på Silvanum i Gävle den 15 oktober-27 november. Läs hela programmet här!

Affisch till utställningen Väv eller söm på Gävleborgs museeum

 

Next Level Craft

Skriven: 2015-02-24 11:20:37

NLC-collage

NEXT LEVEL CRAFT - En nymodig slöjdutställning mellan fantasi och verklighet. 

En färgsprakande procession av mystiska väsen vandrar genom ett nordligt landskap och bär med sig magiska föremål. Vilka är de och vart är de på väg? Är det ett sagobröllop, ett demonstrationståg, en karneval, ett begravningståg, en modevisning eller kanske en blandning av allt detta?

Läs mer »

Hett broderi!

Skriven: 2013-05-20 21:00:57

Just nu broderas det överallt!

Föreningar och broderinätverk bildas och verkar i hela landet! I broderi kan alla uttrycka sitt eget formspråk, bilda oppinion eller bara låta sig upprepa ett enkelt stygn och komma in i ett meditativt tillstånd. Här på textilhemslojd.se kan du läsa mycket mer om lokala broderitraditioner under broderafliken! Där finns även mönster och beskrivningar!

Gerillabroderier och unga välutbildade brodöser med ett budskap! Kolla till exempel in Karin Holmberg som broderar helt fantastiskt! Hennes blogg Brodösens blogg är väl värt ett besök! Läs mer här!  


Broderiets vänner, läs mer här!

timthumb

Täcklebo broderiakademi, läs mer här!

Skapande broderi Stockholm, läs mer här!

OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"