Digiväv - Information om projektet

E-post
Skriv ut

År 1 - många filmer blev det

Under första året, 2014, var filmen i fokus och vi startade då denna hemsida. Ett mål vi satte var att få fram 10 filmer om vävning varav minst en metodfilm om hur man filmar och att dessa skulle presenteras på Vävmässan i Umeå i september samma år. Det målet överträffades stort. Det blev 26 filmer på olika teman, varav 4 är metodfilmer om vad en bör tänka på när en filmar, samt hur en publicerar film på youtube. Allt för att inspirera och underlätta för fler att göra egna filmer. Vi visar även några mindre lyckade filmer som ”lär-av-våra-misstag-exempel”.

Vi har fått veta att många har inspirerats av filmerna om skaftväxling. Det blir ju så mycket tydligare att visa vävmoment på film än på stillbild. Alla filmerna finns under menyerna till vänster.

År 2 - sociala medier

Det andra året, 2015, har varit en resa i olika sociala medier. Facebooksidan började fungera som en blogg för projektet med över 600 följare/gillare. Där har vi även publicerat filmer som fått stor uppmärksamhet - med över 500 visningar.

Instagramkontot visar studenter på Textilhögskolan i Borås sin vävning under hela läsåret. Att det är mycket uppskattat ser vi på att fler och fler följer kontot hela tiden. Detta kommer att avslutas med ett arrangemang på Textilhögskolan under vårterminen med möjlighet att träffa studenterna, i samarbete med Väv i Väst.

Vi har varit ute på olika arrangemang med projektet och visat hur lätt det är att göra en enkel, men bra, film med sin mobilkamera

När det gäller just instruktionsfilmer om vävning ser vi att det finns mycket att göra och utveckla - det finns inte många svenska filmer om vävning på youtube. Vi har också fått önskemål från flera håll på filmer för nybörjare - dvs rena instruktionsfilmer om hur en kommer igång med vävning.

Kanske har du redan gjort några filmer om vävning - vi lägger gärna upp dem här! Vill du göra några filmer? Läs om workshops under År 3.
 

År 3 - Projektet

Tredje och sista år rivstartade vi med första avsnittet av Vävpodden. Vi blev alldeles överväldigade av mottagandet. De första dagarna hade närmare 1000 personer besökt bloggen och över 350 lyssnat på podden. Målet är att göra 1 avsnitt i månaden under året, sedan får vi se vad det blir för fortsättning.

Under 2016 kommer vi att ordna workshops i sociala medier (i Västra Götalandsregionen) där vi bland annat tar upp att filma med mobilkameran. Hör av dig om du är intresserad. Eller kontakta ditt närmaste Studieförbundet Vuxenskolankontor.

Utmaningen är hela tiden att tänka på hur en håller liv i de kanaler/sociala medier där en vill synas. Det kräver ett stort mått av aktivitet. Under projektets sista år kommer vi att lägga mycket fokus på interaktiviteten som vi vill uppnå, förvaltningen av det som åstadkommits samt att sprida kunskapen om projektet. DigiVäv är både ett vävprojekt och ett metodprojekt. Sättet vi arbetar på är överförbart på andra hantverkstekniker eller i andra liknande t ex folkbildande sammanhang.

Vi vill gärna försöka vara en “vikten-av-sociala-medier-röst” i hantverksvärlden. Det är en viktig väg att gå för att bevara och föra vidare kunskap till nya målgrupper - något som inte bara vävning behöver göra utan alla hantverkstekniker. Det är också i förlängningen en demokratifråga - vilka syns och hörs? Detta började vi diskutera på ett seminarium i Borås hösten 2015, med 40-talet deltagare från vitt skilda vävverksamheter. Vår förhoppning är att arrangera ytterligare 1-2 seminarier på temat under 2016.

DigiVäv är både ett vävprojekt och ett metodprojekt. Sättet vi arbetar på ska vara överförbart på andra hantverkstekniker eller i andra liknande t ex folkbildande sammanhang. Det är något som vi kommer att lägga mycket fokus på under vårt sista år som projekt - informationsspridning men också hur ska sidan förvaltas i fortsättningen.

Följ oss på Facebook och Instagram!

Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland (SV) driver projektet – samarbetsparter är Changemaker AB, Slöjd i Väst, Väv i Väst samt Interactive Institute Swedish ICT. Det finansieras av Västra Götalandsregionen, Nämnden för Hemslöjdfrågor samt SV.

Senast uppdaterad: 2016-02-01
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

BOK I FOKUS

Linnedräll - prydnad på bondens bord

Boken handlar om linnedräll, högkvalitativa duktyg, bondesamhällets lyx och hemslöjdens stolthet. Handspunnet lin, handvävt, med glänsande rutiga mönster, vitt i vitt. Utgångspunkten är Arbrå socken i Hälsingland med ett historiskt rykte om en förnämlig produktion av duktyg, servetter och handkläden i dräll, essensen av linlandet Hälsingland. Trettiotre för Arbrå typiska mönster har analyserats och vävnotor för vävning med modernt material presenteras.

Läs mer