Mönsterstickning

E-post
Skriv ut

Vantar med rosmönster

Rosmonstervantar470
Beskrivning av originalvante tillvaratagen av Elsa Hallberg (1911-2005), Åsarna, Jämtland.

Analyserad och upptecknad av Sylvia Olsson, Åsarna, Jämtland, februari 2013. Vanten är mycket sliten och stoppad och mönstret på tummens baksida är därför omöjligt att se. Jag har därför valt att rita samma mönster som på vantens baksida.

Ladda ned beskrivning

 

Prickig fingervante från Rödön

prick1

Slätstickade vantar av tunt ullgarn, mörkt blåvioletta med prickmönster av instickade maskor i gult garn. Förlagan till dessa vantar kommer från Rödön i Jämtland och finns idag på Nordiska Museet.

Den blåvioletta färgen har troligen varit en så kallad anilinfärg. Sådana ”påsfärger” var i bruk från 1860-talet och en bit in på 1900-talet.

Modell och beskrivning av Doris Oskarsson, Fröson, i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

Ladda ner beskrivning

 

Randiga fingervantar från gården Swedo

rand3

 Beskrivningen till dessa fingervantar är skapad efter ett par gamla fingervantar från gården ”Swedo” i Glöte, Härjedalen.

Vantarna är stickade med mycket tunt garn i svart och vitt och sen färgade i en rödlila färg, troligen med anilinfärg.

Här beskrivs i svart och vitt.

Modell och beskrivning: Reidun Överby och Kathy Bäck i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

Ladda ner beskrivning

 

Tumvante med stjärna från Hammerdal

star1

Vanten från 1916 är stickad i handspunnen ull i brunt och naturvitt, med initialerna K. V. Denna beskrivning innehåller endast diagram över ytmönstret, inga instruktioner. Vanten på bilden ovan är en kopia stickad 1981.

Modell och diagram: Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

Ladda ner mönsterdiagram

 

 

Fingervante från Glöte

glotevante

Sex par vantar från Svegsorådet i Härjedalen har av teknik, mönster och praktiska lösningar att döma tillverkats av samma kvinna, Karin Eriksdotter i Överberg utanför Sveg, född 1833.

Ett par av dessa vantar finns i Nordiska museets samling. I en kataloguppgift berättar givaren att hans mor stickat vantarna. Vantarna har många mönsterformer som liknar Delsbo-tröjornas. Kanske Karin, som så många andra unga kvinnor, gick från Härjedalen till Hälsingland för att arbeta med att spinna lin under vinterhalvåret. Kanske lärde hon sig mönstret när hon var där.

Originalen till dessa fingervantar finns i privat ägo och har bevarats i gården "Swedo" i Glöte, Härjedalen.

Modell och beskrivning av Doris Oskarsson, Fröson; Berit Påhlsson, Östersund och Kathy Bäck, Hedeviken i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

 Ladda ner beskrivning

 

Barnvante från Lövsjön

barnvante

År 1910 stickade Inga Paulsson från Lövsjön i Föllinge de här vantarna till sin son Emil. Originalet finns idag i privat ägo. Inga stickade många par vantar under sitt liv och hon hade två stjärnmönster son hon varierade med. Samma mönster användes till barn och vuxna. Varifrån just de här mönstren kommer vet man inte, men i Jämtland och Härjedalen finns många mönsterstickade vantar bevarade.

Hur har mönstren vandrat? Hur mycket kan man utläsa av mönstren om man tittar på vad som finns i grannlänen? Har det utvecklats en lokal tradition? I slutet av 1800-talet utvecklades mönsterstickning på många håll. Samtidigt spreds stickmönster med det ökande antalet tidskrifter som gavs ut. Vävbundna mönster som följer varp och inslag finns i vävnader och broderier. De passar även till pärlstickning, mönsterstickning och flerfärgsvirkning.

Modell och beskrivning av Doris Oskarsson, Fröson, i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

 Ladda ner beskrivning

 

Tumvante från Gudmundstjärn

 gudmund

Originalvantarna är stickade av Sara-Lena Nilsdotter (1833- 1928), husmor på skogshemmanet Gudmundstjärn, Indal i Medelpad. Gudmundstjärn anlades i slutet av 1770-talet och övergavs på 1940-talet. På gården producerades så gott som allt som behövdes för överlevnaden. Där fanns ett 30-tal byggnader med bland annat skvaltkvarn, vattendriven ramsåg, tröskverk och smedja. Gårdens kvinnor tillverkade själva all textil till hushållet. De kardade och spann ullen, vävde och stampade sin vadmal. Linnelakanen, handdukarna och särkarna var tillverkade av lin från egen åker som de berett på gården.

Modell och beskrivning av Kristina Eriksson, Stöde.

Ladda ner beskrivning

 

Skaite-Marias vante

skaitevante

Maria Larsson Märak föddes i Västerfjäll 1875 och hade samiska som modersmål. Som vuxen bodde hon på fjällgården Skaite i Jokkkmokks kommun. Maria var en skicklig stickerska. Hennes karaktäristiska mönster, som kändes igen som "Skaite-Marias" i hela Pärlälvens dalgång, är uppbyggda av rutor, ränder och trianglar. Mönsterelementen finns över hela världen där stickningen förekommer, men Maria satte samman dem på ett sätt som var just hennes. Tekniken med den småmönstrade strukturen ger varma, slitstarka och vackra vantar.

Från Skaite finns minst ett tiotal vantar bevarade. Mönsterstickade arbetsvantar i denna raka modell där alla har snodd i sidan för att kunna knytas ihop och hängas på tork.

Fakta om Maria, beskrivning och vantmodell av Erika Pavval Falck, Jokkmokk.

Ladda ner beskrivning

 

Märta-Stinavante

martastinavante

I Kubbe, Anundsjö socken, levde mästerstickerskan Märta- Stina Abrahamsdotter mellan 1825 och 1903. Märta-Stina har lämnat efter sig en unik skatt av stickade täcken, cirka 150x110 cm stora. Täckena är stickade i en speciell teknik, med bunden baksida, som i dag kallas Märta-Stinas teknik. De har stora geometriska mönster eller stiliserade blommor och blad. Märta-Stina stickade även tröjor, strumpor och vantar till försäljning men tyvärr finns inga bevarade. Hon vävde och färgade också pälsskärp med beställarens årtal och initialer. Märta-Stinavanten har ett mönster som inspirerats av bårder på täckena.

Vanten är formgiven av Ulrika Bos Kerttu, hemslöjdskonsulent i Västernorrlands län.

Ladda ner beskrivning

 

Senast uppdaterad: 2014-11-10
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"