Flerfärgsvirkning

E-post
Skriv ut

Virkade halvvantar

virkadehalvvantar

Virka ett par halvvantar med stiligt mönster!

Idé och form: Eva Carlborg, Hemslöjdskonsulent i Gävleborgs Län

Ladda ner beskrivning

 

Flerfärgsvirkad vante

flerfargsvirkad

På 1990-talet deltog Lisa Thomassson i Storuman i ett flerårigt virkprojekt i Västerbottens inland som dåvarande länshemslöjdskonsulent tog initiativ till. Förr har tekniken bl.a. förekommit vid tillverkning av långa, breda pälsband, i Västerbotten kallade "pälslister". Dessa användes för att hålla ihop de stora hundskinnspälsarna.

De här flerfärgsvirkade vantarna med kavelfrans har Lisa Thomasson formgivit. De blir täta och varma och kavelfransen hindrar kylan från att krypa upp längst kappärmen.

Idé och form: Lisa Thomasson, Storuman

Ladda ner beskrivning

 

Prickvante

prickvante

I museer och hembygdsgårdar kan vi se granna mössor, vantar och pälsband från gångna tider, virkade i två eller flera färger. Mönsterformerna har ofta hämtats från broderier och vävar.

Färger och former hos djur och natur kan också ge en formgivare idéer till mönster. Vacker teckning i pälsen hos en hund har inspirerat till den nykomponerade Prickvanten.

Idé och form: Christina Lindmark, f.d. hemslöjdskonsulent i Norrbottens Län.

Ladda ner beskrivning

 

Senast uppdaterad: 2011-11-22
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"